105 Trackercertifikat Global Hållbarhet Kapitalskydd

Trackercertifikat med dynamisk allokering och rullande kapitalskydd

Lät rubriken krånglig? Strivo lanserade nyligen en spännande investeringsprodukt som är helt unik på den svenska marknaden. I detta blogginlägg reder vi ut hur det funkar!

Först och främst handlar det, som namnet antyder, om ett s.k. trackercertifikat. Ett trackercertifikat är en börshandlad investeringsprodukt som följer värdeutvecklingen i en underliggande tillgång 1:1 (ett-till-ett).

I 105 Trackercertifikat Global Hållbarhet Kapitalskydd utgörs underliggande tillgång av en strategi.

Strategin allokerar dynamiskt exponering mellan två hållbarhetsinriktade fonder, en aktiefond och en obligationsfond. Strategin har en målvolatilitet om 6 procent. Det innebär att allokeringen mellan fonderna kontinuerligt justeras för att volatiliteten (risken) skall hållas konstant på 6 procent.

Aktier har normalt sett högre volatilitet än obligationer. I praktiken innebär detta att strategin ökar exponeringen mot obligationsfonden i tider då volatiliteten i aktiemarknaden är hög, och vice versa.

Strategin har även ett kapitalskydd på 85 procent av högsta uppnådda värde. Kapitalskyddet är ”rullande” vilket innebär att det justeras varje gång placeringen uppnår en ny högstanivå. På så sätt säkras inte bara stora delar av det investerade beloppet, utan också den eventuella avkastningen.

Om du vill lära dig mer har vi tagit fram en film där placeringen och dess beståndsdelar förklaras mer ingående.

Makrokommentar maj

02 juni 2023

Diskrepansen mellan tjänste- och tillverkningssektorn växer vilket ger en svårtolkad makrobild. I USA godkändes till slut förslaget om att lyfta skuldtaket, och hemma i Sverige är kronan och fastighetssektorn i fokus.

Bankers kapitalstruktur och strukturerade placeringar

10 maj 2023

Den schweiziska statens avskrivning av AT1-obligationer hos Credit Suisse, i samband med UBS-fusionen, har gett upphov till flera frågor rörande bankernas kapitalstrukturer, AT1-obligationer i allmänhet och deras förhållande till strukturerade placeringar. I det här blogginlägget ska vi göra ett försök att reda ut dessa frågor.

Makrokommentar april

02 maj 2023

Ekonomisk data överraskar trots högre ränteläge. Fallande energipriser dämpar inflationen, men fortsatta räntehöjningar väntas i Europa. Penningpolitikens snabba förändringar medför risker.