Makrokommentar augusti
Ekonomiska orosmoln tornar upp sig över Sverige, samtidigt som alarmerande tecken från Kina kastar en skugga över den globala ekonomiska scenen.
Lät rubriken krånglig? Strivo lanserade nyligen en spännande investeringsprodukt som är helt unik på den svenska marknaden. I detta blogginlägg reder vi ut hur det funkar!
Först och främst handlar det, som namnet antyder, om ett s.k. trackercertifikat. Ett trackercertifikat är en börshandlad investeringsprodukt som följer värdeutvecklingen i en underliggande tillgång 1:1 (ett-till-ett).
I 105 Trackercertifikat Global Hållbarhet Kapitalskydd utgörs underliggande tillgång av en strategi.
Strategin allokerar dynamiskt exponering mellan två hållbarhetsinriktade fonder, en aktiefond och en obligationsfond. Strategin har en målvolatilitet om 6 procent. Det innebär att allokeringen mellan fonderna kontinuerligt justeras för att volatiliteten (risken) skall hållas konstant på 6 procent.
Aktier har normalt sett högre volatilitet än obligationer. I praktiken innebär detta att strategin ökar exponeringen mot obligationsfonden i tider då volatiliteten i aktiemarknaden är hög, och vice versa.
Strategin har även ett kapitalskydd på 85 procent av högsta uppnådda värde. Kapitalskyddet är ”rullande” vilket innebär att det justeras varje gång placeringen uppnår en ny högstanivå. På så sätt säkras inte bara stora delar av det investerade beloppet, utan också den eventuella avkastningen.
Om du vill lära dig mer har vi tagit fram en film där placeringen och dess beståndsdelar förklaras mer ingående.
Ekonomiska orosmoln tornar upp sig över Sverige, samtidigt som alarmerande tecken från Kina kastar en skugga över den globala ekonomiska scenen.
För den som börjar fondspara är valet mellan aktiv och passiv förvaltning ofta en central fråga. Även om passiv förvaltning har vunnit mark genom lägre avgifter och enkelhet, döljer sig en mer komplex verklighet under ytan.
Rapportsäsongen har bjudit på överraskande starka resultat från storbankerna, samtidigt som den svenska kronan visar tecken på återhämtning. Trots fortsatta räntehöjningar från både FED och ECB växer hoppet om en ekonomisk mjuklandning, åtminstone i USA.