Depå­försäkring

Kombinera värdepappersdepåns flexibilitet med kapitalförsäkringens förmånliga skatteregler. Med en Depåförsäkring från Strivo sparar du enkelt i fonder, aktier och strukturerade placeringar – helt utan vinstskatt eller deklaration.

Med en Depåförsäkring handlar du enkelt och smidigt med i stort sett alla typer av värdepapper. Du slipper ta hänsyn till skattekonsekvenser vid köp eller försäljning och du behöver inte heller redovisa transaktionerna i din deklaration. En Depåförsäkring är en sparandeform som passar såväl företag som privatpersoner. Hos Strivo får du som kund får tillgång till en förstklassig depåplattform med god överblick över dina innehav.

  • Handla alla typer av värdepapper
  • Du slipper deklarera dina affärer
  • Möjlighet att välja förmånstagare

Skatt

Med en kapitalförsäkring betalar du ingen skatt för vinster och utdelningar och du behöver inte heller deklarera dina genomförda transaktioner. I stället för att betala kapitalvinstskatt betalar du en schablonmässig avkastningsskatt som baseras på försäkringens värde samt de insättningar som har gjorts under året.

Så beräknas avkastningsskatten

Avkastningsskatten baseras på ett kapitalunderlag vilket beräknas som försäkringens värde per den 1 januari samt insättningar under året (insättningar under tredje och fjärde kvartalet tas bara upp till 50 procent). Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november föregående år plus 1 procentenhet, med ett golv på 1,25 %. Detta belopp beskattas sedan med 30 procent.

Räkneexemplet i tabellen illustrerar uträkningen av avkastningsskatt på en kapitalförsäkring under beskattningsåret 2023:

 

Kapitalförsäkring

Värde 1 januari 2023

0 kr

Insättning under kvartal 1

100 000 kr

Insättning under kvartal 2

100 000 kr

Insättning under kvartal 3

100 000 kr

Insättning under kvartal 4

100 000 kr

Kapitalunderlag för skatt*

300 000 kr

Schablonintäkt**

8 820 kr

Skatt***

2 646 kr

* Beräknas som summan av årets insättningar. Insättningar under kvartal 3 och 4 tas upp till 50 %.
** Beräknas som kapitalunderlag x statslåneränta per 30 nov året innan plus 1 procentenhet (lägst 1,25 %).
*** Beräknas som 30 % av schablonintäkten.

Samarbetspartners

Hos Strivo erbjuder vi depåförsäkringar i samarbete med Idun Liv samt Futur. Du kan läsa mer och teckna hos respektive försäkringsgivare.

Enkla och helt digitala depåförsäkringar. Läs mer på Idun Livs hemsida.

En rådgiven depåförsäkringslösning. Läs mer hos Futur.

Läs Benchmark

Benchmark är Strivos kundtidning. Här kan du läsa om vad som händer på Strivo och våra systerbolag, träffa människor som inspirerar oss samt lära dig mer om strukturerade placeringar.