Intressekonflikter
Hantering
Bolaget ska vidta alla rimliga åtgärder för att identifiera, förhindra och hantera intresse-konflikter som kan uppkomma mellan bolaget (inbegripet ledning, styrelse, ägare, personal eller någon närstående till dem) och en kund eller mellan kunder i samband med tillhandahållandet av tjänster, inklusive sådana som orsakas av ersättningar eller förmåner från någon annan än kunden, bolagets ersättningssystem eller andra incitamentsstrukturer.
Bolaget har flera olika verksamhetsområden och samarbetar med andra bolag i samband med bl a konstruktion och distribution av värdepapper. Det innebär att intressekonflikter även kan uppstå mellan kunder och bolaget/ externa bolag.
Vissa intressekonflikter kan kvarstå över längre tid och behöver då hanteras permanent och andra som inträder oväntat till följd av en enskild händelse (t ex en transaktion eller valet av en viss tjänsteleverantör) kan vanligtvis hanteras genom en engångsåtgärd.
Intressekonflikter delas in i följande kategorier:
- Potentiella intressekonflikter – Rimligt förutsedda situationer där intressekonflikter kan uppstå på villkor av vissa omständigheter eller händelser, d.v.s. där en identifierad intressekonflikt ännu inte har skett.
- Faktiska intressekonflikter –Situationer där uppkomsten av intressekonflikter inte är villkorade av framtida omständigheter eller händelser.
Intressekonflikter kan också delas in i dessa nivåer:
- Institutionella intressekonflikter – Intressekonflikter som uppstår med avseende på olika aktiviteter, kunder, roller, funktioner, affärsområden, juridiska personer eller enheter i bolaget eller med avseende på externa intressenter inklusive aktieägare.
- Individuella intressekonflikter – Intressekonflikter som uppstår när det gäller en anställds privata intresse eller med avseende på deras tidigare eller nuvarande personliga eller professionella relationer. Närmaste familjemedlemmars intresse ska inkluderas i granskningen av den anställdas privata intresse i den utsträckning som den anställde är medveten om intresset.
Faktorer som kan innebära risk för intressekonflikter
Faktorer som ska beaktas i samband med identifiering av uppkomna situationer:
- Ekonomiska intressen (aktieinnehav, andra äganderätter och medlemskap, finansiella innehav och andra ekonomiska intressen i företagskunder, immaterialrättigheter, lån som bolaget beviljat ett företag som ägs av personalen, medlemskap i ett organ eller en enhet med intressen som står i strid med bolaget m m).
- Personliga eller yrkesmässiga relationer med ägare till kvalificerade innehav i bolaget.
- Personliga eller yrkesmässiga relationer med personal som arbetar för bolaget eller de företag som omfattas av konsolidering under tillsyn (exempelvis familjerelationer).
- Andra anställningar och tidigare anställningar i nära förfluten tid.
- Personliga eller yrkesmässiga relationer med relevanta externa intressenter (samröre med betydande leverantörer, konsultföretag eller andra tjänsteleverantörer).
- Politiskt inflytande eller politiska relationer.
Förutom ovanstående ska även bolaget ta hänsyn till om personal äger aktier direkt eller indirekt i ett konkurrerande bolag
Identifierade intressekonflikter
Bolaget har identifierat ett antal intressekonflikter som skulle kunna medföra en väsentlig risk för att kundernas intressen kan påverkas negativt. Bolaget har dock beslutat om ett antal åtgärder som mitigerar risken för att en kund ska påverkas negativt.
Samtliga identifierade intressekonflikter och dess hantering har dokumenterats i ett separat register och de huvudsakliga kategorierna av intressekonflikter listas nedan:
Med denna intressekonflikt avses intressekonflikter mellan Strivo, inklusive dess aktieägare, styrelse, ledning, anställda m.fl. och Strivos kunder.
Intressekonflikten kan innebära att aktieägare eller anställda fattar ett beslut eller agerar på ett sätt som gynnar bolaget eller den enskilde på kundens bekostnad.
Det kan också innebära en risk för att Bolagets ägare lämnar ägardirektiv eller ger Bolaget incitament att framhäva koncernnära produkter i strid med kunders mål och behov.
Det finns en risk för att en kundorder gynnas framför en annan kundorder i samband med behandling och exekvering av kundorder avseende transaktion av finansiellt instrument eller tjänst vilket står i strid med Bolagets policy för bästa orderutförande.
Strivo har identifierat en intressekonflikt i hur kunders order kan komma att hanteras internt i de fall Strivo har produkten i eget lager men då det finns annan säljare/ köpare till bättre pris för kunden.
Den potentiella intressekonflikten består i att Strivo skulle kunna välja att maximera intäkterna och minimera riskerna i verksamheten på bekostnad av kundens rätt att erhålla bästa pris.
Det finns en risk för att anställda eller andra relevanta personer utför egna affärer, eller påverkar någon annan att utföra affärer, som innebär marknadsmissbruk eller otillbörligt röjande av konfidentiell information m.m.som kan vara till skada för förtroendet för branschen.
Det finns även en risk för att anställda eller andra relevanta personer utför egna affärer som innebär att information eller handelsmönster från kunder utnyttjas för egen vinst, till skada för Bolagets förtroendet.
För att Strivo ska kunna erbjuda sina kunder bästa möjliga service i andrahandsmarknaden kan Strivo ta ut ett courtage i samband med köp eller försäljning i andrahandsmarknaden i enlighet med Prislistan. Detta innebär att en intressekonflikt kan uppstå, då vissa distributörer och förmedlare samtidigt har ett indirekt ägarintresse i Strivo.
Det primära syftet med att upprätthålla en andrahandsmarknad är dock alltjämt att erbjuda kunderna likviditet i de finansiella instrument som företaget erbjuder. För kunder som är depåkunder hos Strivo kan Strivo även komma att ta ut ett courtage vid köp eller försäljning av andra finansiella instrument än de som är arrangerade av Strivo, som en ersättning för de kostnader som uppstår för Strivo i samband med att upprätthålla sådan service.
I det fall en kund väljer att avyttra ett finansiellt instrument i förtid, genom försäljning på andrahandsmarknaden under dess löptid och återinvestera kapitalet i ett nytt finansiellt instrument arrangerat av Strivo, kan Strivo komma att välja att inte ta ut något courtage. Även detta innebär att en intressekonflikt uppstår, eftersom Strivo har ett intresse i att kundens kapital återinvesteras i ett nytt finansiellt instrument genom vilken Strivo erhåller nytt courtage på sedvanligt vis.
Det är viktigt att framhålla att när en kund säljer i förtid och återinvesterar kapitalet i ett nytt finansiellt instrument kan Strivo komma att erhålla mer courtage under en given tidsperiod än om kunden hade valt att istället behålla det ursprungliga finansiella instrumentet löptiden ut.
Tredjepartsersättningar är ersättning som en kund indirekt betalar och som Strivo kan komma att erhålla från en leverantör eller ett produktbolag i samband med en finansiell transaktion
Merparten av Strivos produkter och tjänster nettohandlas i dagsläget vilket innebär att eventuell tredjepartsersättning som förekommer i samband med handel i finansiella instrument och tjänster återbetalas till kundens depå. Det innebär att Strivo tar betalt direkt av kunden via Prislistan.
I vissa undantagsfall, när det är praktiskt svårt att hantera på annat sätt, kan det fortfarande förekomma tredjepartsersättningar i vissa av de finansiella instrument och tjänster som man som kund kommer åt via Strivos erbjudande. Delar av de avgifter, courtage och andra ersättningar för sådana finansiella instrument eller tjänster betalas som ersättning till Strivo från tredje part och redovisas i blankett 5340 på www.strivo.se.
Hantering av tredjepartsersättningar regleras i lagen om värdepappersmarknaden och Finansinspektionens regler för
hur denna typ av ersättning får tas emot eller betalas ut.
När kund väljer att nyttja Strivos diskretionära portföljförvaltningstjänst så har Strivo möjligheten att till viss del investera förvaltat kapital i koncernnära produkter såsom värdepappersfonder.
Ledamot i Strivos Förvaltningsråd fär både styrelseledamot i Strivo och PPAB. Ledamot är även aktieägare i PPAB och därmed indirekt aktieägare i Strivo och andra koncernbolag.
Personen kan genom sin roll i förvaltningsrådet vara delaktig i att sätta ramar och riktlinjer för förvaltningen som eventuellt kan framhäva investeringar i bolagets eller koncernens egna produkter.
Detta innebär en intressekonflikt då koncernen som Strivo ingår i kan erhålla intäktsströmmar både från andra koncernbolag i form av förvaltningsavgift och från Strivo i de avgifter som belastar förvaltningstjänstens kapital. Strivo har fastställt riktlinjer som hanterar dessa intressekonflikter men de är svåra att undanröja helt.
Förvaltningsrådet har även möjlighet att anlita externa rådgivare inför beslutsfattande. Dessa kan ha intressen i vissa av de investeringsobjekt som förvaltningen investerar i.
Externa rådgivare måste redovisa sina intressen i aktuella eller potentiella investeringsobjekt vid varje förvaltningsrådsmöte vilket dokumenteras och protokollförs.
För att Strivo ska kunna ge sina kunder bästa möjliga service har Strivo avtal med distributörer och förmedlare som bistår med t.ex. rådgivning och orderförmedling avseende depåtjänster och finansiella instrument. En del av dessa är indirekt delägare i Strivo.
Risken finns att detta indirekta aktieägande skapar incitament att rekommendera produkter eller tjänster som tillhandahålls av Strivo i syfte att maximera den potentiella vinstutdelningen i aktieägandet.
Strivo kan också komma att arbeta med DCM-projekt där det finns en tidigare etablerad affärsförbindelse eller annan relation mellan emittenten och någon av Strivos distributörer eller dess ombud.
En potentiell intressekonflikt kan uppstå om en distributör lämnar råd om en DCM-produkt som ger distributören ekonomiska och/ eller andra fördelar istället för att lämna råd om jämförbara produkter som är mer lämpade för kunden.
Det finns en potentiell intressekonflikt mellan Strivo och kund om Strivo i sin marknadsföring framhäver egenskaper som kan tilltala kunder men där produkten eller tjänsten helt eller delvis inte uppfyller sådana egenskaper, t ex grönmålning, skönmålning eller annan missvisande information i marknadsföringsmaterial.