Handelsstatistik vecka 46

Här har vi samlat statistik från den senaste veckans handel på vår handelsplattform.

Under tisdagen vecka 46 presenterade SCB svenska inflationssiffror där KPI och KPIF överraskade på nedsidan. Inflationsmåttet KPIF ex energi kom dock in på 7,9 procent på årsbasis mot väntade 7,5 procent. Efter den starka utvecklingen som tog plats vecka 45 föll de svenska börserna tillbaka något. Under vecka 46 tappade OMXS30 och OMXSPI ungefär 1 procent och 2,2 procent respektive. Nämnvärt är dock att november fortfarande är en positiv månad samt att veckans negativa utveckling följer sju positiva veckor i rad. Börserna runtom i världen har stigit kraftigt sedan årslägsta där OMXS30 står runt 17 procent från botten som sattes den 29 september.

Hur har då Strivos kunder agerat under veckan? Under veckan har Strivos kunder minskat nettoexponeringen för både fonder och aktier. Aktierna som toppar både köp- och säljlistan är samma som föregående vecka. Den mest köpta aktien var för andra veckan i rad Assa Abloy. Aktien har haft en svagt negativ utveckling och har numera tappat ungefär 13 procent sedan årsskiftet. Veckans mest sålda aktie, Storskogen, föll tungt efter Q3-rapporten som presenterades på tisdagsmorgonen. Översiktligt så har våra kunder ökat exponeringen mot ädelmetaller. På köplistan för aktier finner vi Lundin Mining samtidigt som AuAg Silver Bullet, AuAg Precious green och BGF World Gold tar plats på köpsidan för fonder.

Mest köpta aktier
Mest sålda aktier
Aktie P/E ESG-Betyg** Aktie P/E ESG-Betyg**
Assa Abloy 21.07 17.4 Storskogen B - -
Lundin Mining 9.17 29.2 Nibe Industrier 51 19.4
Orrön Energy - 33.4 Hexatronic Group 43.5 25.9
Camurus - 42.4 Investor A - 8.2
Boliden 8.14 27.8 Svolder B - 19.2

 

Mest köpta fonder
Mest sålda fonder
Fond Rating* ESG-Betyg** Fond Rating* ESG-Betyg**
AuAg Silver Bullet A - 33.53 Swedbank Robur Sverige I 1 18.65
Atlant Opportunity - - Carnegie Corporate Bond 2 -
AuAg Precious Green A - 25.65 Invesco Global Small Cap Equity Fund 3 23.99
SEB Asset Selection C - 20.22 Fidelity Asian Special Situations USD 3 22.41
BGF World Gold A2 3 27.95 DNB Teknologi 5 16.9

 

*Morningstar-rating är ett fondbetyg som primärt baseras på historisk avkastning, risk och avgifter, inom respektive fondkategori. Betyget ges på en skala 1 till 5, där ett högre värde är bättre.
**ESG-betyget (Environmental, Social, Governance) för fonder är framtaget av Morningstar medan motsvarande ESG-betyg för aktier är framtaget av Sustainalytics. Syftet med betygen är att hjälpa investerare att identifiera ESG-relaterade risker i fonder och bolag. Betygen ges på en skala 0 till 100, där ett lägre värde är bättre.

 

Ovanstående material är framtaget i informationssyfte och skall inte ses som rådgivning rörande finansiella placeringar/investeringar. Det utgör inte heller en uppmaning, rekommendation eller ett erbjudande att köpa eller att investera i ovanstående värdepapper/fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Aktuella villkor emission 2024:4

01 juli 2024

Emission 2024:4 tecknas till och med den 5 juli. Nedan finner du en uppdatering på hur de aktuella villkoren ser ut just nu.