Makrokommentar juli

Semestermånaden juli har passerat innehållandes centralbanksmöten och nya tillväxtdata. Börsmånaden blev en positiv sådan då marknaden nu börjat prisa in framtida räntesänkningar.

Att juli månad innebär ledighet för många är något som tenderar att speglas i marknaden. I år kom dock juli att bli särskilt intressant. Kapitalmarknaderna har, likt årets tidigare månader, framför allt präglats av höga inflationssiffror, recessionsoro, och riksbanksmöten. Ökade förväntningar på en möjlig vändning av Fed resulterade emellertid i att risktillgångar presterade väl under månaden.

Den globala realekonomin har börjat känna av såväl den verkliga effekten av hög inflation som centralbankernas försök att stävja densamma. Recessionsrisken har ökat i Europa och USA är tekniskt sett redan i en recession. Samtidigt kom inflationsdata in på fortsatt mycket höga nivåer världen över. För svensk del kom KPIF för juni månad in på 8,5 procent på årsbasis, vilket är den högsta inflationstakten sedan 1991. Prisförändringen mellan maj och juni uppmättes till hela 1,2 procent. För USA kom den totala inflationen in på 9,1 procent för juni och prisförändringen exklusive livsmedel och energi landade på 5,9 procent. Båda siffor var över estimaten.

Juli innehöll två intressanta centralbanksmöten, Fed och ECB. I ljuset av den ihållande inflationen stod givetvis räntehöjningar på agendan. Europeiska centralbanken beslutade att höja samtliga tre räntor med 50 baspunkter under deras möte den 21 juli. Höjningen, som var den första sedan april 2011, var till stor del förväntad och därmed inprisad av marknaden. Förändringen innebär att inlåningsräntan (”deposit rate”) nu åter befinner sig på 0 procent. Detta efter att ha varit negativ sedan juni 2014.

Fed höjde precis som föregående månad med 75 baspunkter. Även detta besked var helt i linje med förväntningarna. Under mötet kommunicerade Powell att storleken på höstens räntehöjningar är beroende av inkommande data framöver. Med hänsyn till detta uttalande, tillsammans med den allt svagare amerikanska tillväxtdatan, reagerade marknaden med att prisa in räntesänkningar från Fed redan nästa år. Detta resulterade i en positiv rörelse bland framför allt riskfyllda tillgångar, såsom globala tillväxtaktier.

För aktiemarknaden innebar juli därmed en viss återhämtning. Volatiliteten kom ned något och VIX avslutade månaden på drygt 21 punkter vilket är ca 7 enheter ned sedan slutet av juni. S&P500 gjorde sin bästa månad sedan slutet av 2020, och avlutade månaden upp ca 9,1 procent. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI avslutade upp hela 10 procent.

Till sist några ord om Kina. Landet fortsatte att brottas med Omicron-utbrottet och nya nedstängningsåtgärder vidtogs i flera städer. Kinesisk makrodata överraskade på uppsidan med BNP för andra kvartalet som kom in på 1,0 procent på årsbasis.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning juli - augusti

02 september 2024

Under de båda sommarmånaderna utvecklades de flesta aktiemarknader positivt och en större nedgång i början av augusti återhämtades i de flesta fall. Även Strivos diskretionära portföljer hängde med, men något svagare än respektive jämförelseindex, med Balanserad upp 1,3, Offensiv 1,3 och Aggressiv 1,2 procent. Efter årets andra tertial ligger portföljerna, som efter halvåret, på goda avkastningsnivåer, där Offensiv och Aggressiv är lite efter sina jämförelseindex.

Placeringar vi minns: Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart

23 augusti 2024

Strivo har sedan starten för 15 år sedan haft ambitionen att skapa alternativa investeringslösningar som ger våra kunder möjlighet att ta del av intressanta exponeringar och avkastningsmöjligheter som annars kan vara svåra att komma åt. Det har resulterat i att en stor variation av placeringar givits ut genom åren. Det är dock först när hela eller delar av placeringarnas löptid har passerat som en faktisk utvärdering av dess timing och struktur kan bedömas. I denna bloggserie vänder vi blicken tillbaka och lyfter fram tidigare utgivna placeringar. I detta avsnitt tittar vi närmare på 2882 Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart, en placering som har största delen av löptiden kvar, men som tack vare sin konstruktion redan haft en mycket fin utveckling.

Trackercertifikat: Värdebolag på tillväxtmarknader

16 augusti 2024

Strivo erbjuder i dagsläget fyra olika trackercertifikat, var och ett exponerat mot olika marknader som annars kan vara svåra att nå. I följande blogginlägg kommer Strivos tracker, 107 Trackercertifikat Emerging Market Value, att ligga i fokus. Trackercertifikatet ger investerare möjlighet att få exponering mot värdebolag i tillväxtmarknader.