Handelsstatistik vecka 22

Här har vi samlat statistik från den senaste veckans handel på vår handelsplattform.

Under tisdagen släppte SAS sin delårsrapport för andra kvartalet. Även om antalet passagerare ökade med 358 procent, jämfört med samma period förra året, blev periodens resultat en förlust om 1,5 miljarder. Valutamotvind och ökade kostnader för bränsle har försatt SAS i en situation där både konvertering av skuld till aktier och en nyemission krävs för att hålla koncernen vid liv. Aktien är i år ner 38 procent och toppar denna veckan listan över mest sålda bland Strivos kunder. För femte gången på sex veckor är Astra Zeneca i topp som den mest köpta aktien på vår plattform. En nykomling på topplistan är Vestum. För något år sedan byte klädbolaget Wesc skepnad bland annat genom namnbytet till Vestum. Sedan dess har det skett ett fyrtiotal förvärv av bygg- och anläggningsföretag vilket ger koncernen ett börsvärde närmare 7,8 miljarder kronor. Aktien har haft tuff utveckling i år där nedgången kan summeras till nästan minus 60 procent.

På fondsidan toppar blandfonden Sensor Sverige Select listan över de mest nettoköpta fonderna. Fonden, som vid flera tillfällen har vunnit Morningstar Fund Awards, är i år ner 7,1 procent. Lynx Dynamic, fyra på topplistan, har i år bjudit andelsägarna på en avkastning på hela 22 procent. De tre mest sålda fonderna under veckan är Naventi Balanserad Flex, Naventi Global Företagsobligationsfond och Naventi Defensiv Flex.

 

Mest köpta aktier
Mest sålda aktier
Aktie P/E ESG-Betyg** Aktie P/E ESG-Betyg**
Astra Zeneca - 22.7 SAS - -
Ericsson B 12 17.8 Essity B 26.7 25.3
Vestum - - EQT 29.9 18.7
Boliden 10.9 29 Ratos B 23.6 -
Vitrolife 129.6 25.4 Stendörren Fastigheter B 4.9 -

 

Mest köpta fonder
Mest sålda fonder
Fond Rating* ESG-Betyg** Fond Rating* ESG-Betyg**
Sensor Sverige Select 5 19 Naventi Balanserad Flex 3 20
Coeli Global Select 5 20 Naventi Global Företagsobligationsfond 3 -
Cliens Småbolag 5 23 Naventi Defensiv Flex 3 19
Lynx Dynamic - - IKC Sverige Flexibel 5 20
PriorNilsson Realinvest A - 19 Tellus Globala Investmentbolag A 4 18

 

*Morningstar-rating är ett fondbetyg som primärt baseras på historisk avkastning, risk och avgifter, inom respektive fondkategori. Betyget ges på en skala 1 till 5, där ett högre värde är bättre.
**ESG-betyget (Environmental, Social, Governance) för fonder är framtaget av Morningstar medan motsvarande ESG-betyg för aktier är framtaget av Sustainalytics. Syftet med betygen är att hjälpa investerare att identifiera ESG-relaterade risker i fonder och bolag. Betygen ges på en skala 0 till 100, där ett lägre värde är bättre.

 

Ovanstående material är framtaget i informationssyfte och skall inte ses som rådgivning rörande finansiella placeringar/investeringar. Det utgör inte heller en uppmaning, rekommendation eller ett erbjudande att köpa eller att investera i ovanstående värdepapper/fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Aktuella villkor emission 2024:4

01 juli 2024

Emission 2024:4 tecknas till och med den 5 juli. Nedan finner du en uppdatering på hur de aktuella villkoren ser ut just nu.