Handelsstatistik vecka 21

Här har vi samlat statistik från den senaste veckans handel på vår handelsplattform.

Vecka 21 innebar Kristi Himmelsfärdsdag och en stängd börs under torsdagen. Under fredagen rekylerade börsen där Stockholmsbörsen handlades upp 2,7 procent. Bland veckans mest sålda aktier hittar vi tre investmentbolag; Creades, Kinnevik och Latour. Efter ett antal år där både populariteten och värderingarna ökat för investmentbolagen har vi under den senaste tiden sett en förändring i sentimentet. Exempelvis är Creades ner 31 procent på ett år samtidigt som substansvärdet är upp 4 procent – vilket innebär att premievärderingen nu bara uppgår till cirka 15 procent jämfört med det de ettåriga snittet på 33 procent i premievärderingen sett mot substansvärdet. Våra kunder fortsätter att köpa aktier i Astra Zeneca, SEB och BHG. På fondsidan ser vi två fonder från Case bland de mest sålda – Case Fair Play och Case Safe Play. Den förstnämnda fonden blev under Refinitiv Lipper Fund Awards 2022 utsett till årets räntefond, i kategorin Bond Europe High Yield (tidsperiod 3 år). Likt räntemarknaden i helhet har andelsägarna i Case Safe Play fått se sina pengar krympa i år. Med en nedgång som kan summeras till – 2,7 procent för år 2022. Återigen hittar vi Sensor Sverige Select, Coeli Global Quality Companies A och Coeli Global Select bland de mest köpta fonderna under veckan som varit.

 

Mest köpta aktier
Mest sålda aktier
Aktie P/E ESG-Betyg** Aktie P/E ESG-Betyg**
Astra Zeneca - 22.7 Creades A 16.1 -
SEB C 10.4 24 Nordea Bank 12.1 22.5
BHG Group 13 27.7 Millicom 3.5 17.7
Hexatronic Group 47.3 - Kinnevik B 12.6 8.2
Thule Group 17.2 6.9 Latour 35.6 13.7

 

Mest köpta fonder
Mest sålda fonder
Fond Rating* ESG-Betyg** Fond Rating* ESG-Betyg**
SPP Aktiefond Stabil 4 19 Naventi Balanserad Flex 3 20
Coeli Global Select 5 20 Atlant Stability - -
Sensor Sverige Select 5 19 Case Safe Play 4 -
Atlant Green Tech Metals - - Lannebo Småbolag 2 21
Carnegie Global Quality Companies A 5 18 Case Fair Play - -

 

*Morningstar-rating är ett fondbetyg som primärt baseras på historisk avkastning, risk och avgifter, inom respektive fondkategori. Betyget ges på en skala 1 till 5, där ett högre värde är bättre.
**ESG-betyget (Environmental, Social, Governance) för fonder är framtaget av Morningstar medan motsvarande ESG-betyg för aktier är framtaget av Sustainalytics. Syftet med betygen är att hjälpa investerare att identifiera ESG-relaterade risker i fonder och bolag. Betygen ges på en skala 0 till 100, där ett lägre värde är bättre.

 

Ovanstående material är framtaget i informationssyfte och skall inte ses som rådgivning rörande finansiella placeringar/investeringar. Det utgör inte heller en uppmaning, rekommendation eller ett erbjudande att köpa eller att investera i ovanstående värdepapper/fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Aktuella villkor emission 2024:4

17 juni 2024

Emission 2024:4 tecknas till och med den 5 juli. Nedan finner du en uppdatering på hur de aktuella villkoren ser ut just nu.