Handelsstatistik vecka 10

Här har vi samlat statistik från den senaste veckans handel på vår handelsplattform.

Det var en svängig vecka och helg för finansmarknader runtom i världen där svenska, men främst amerikanska, börser tog stryk. OMXS30 föll närmre 2,7 procent samtidigt som börserna i USA föll markant mer. I slutet av veckan kom nyheten att den största banken sedan 2008, Silicon Valley Bank, går omkull. Vi fick även se nischbanken Signature Bank kollapsa. Inprisade räntor runtom i världen har fallit tungt sedan debaclet på andra sidan atlanten. Just nu prisar räntemarknaden in en höjning med 25 punkter vid nästa möte till skillnad från 50 punkter som var i spel fram till i torsdags. Vissa analytiker, däribland från Goldman Sachs, tror inte att FED kommer att höja alls på nästa möte i och med den senaste stressen för den amerikanska finansmarknaden.

För Strivos kunder såg vi ingen större förändring i flödet för aktier och fonder jämfört med vecka 9. AstraZeneca såldes som mest samtidigt som SAAB, SEB C och Handelsbanken återigen tar plats på topplistan över köpta aktier. Till skillnad från veckan innan så var det ”rätt” aktie från Handelsbanken som kvalade in denna vecka. A-aktien innebär 10 gånger starkare rösträtt än B-aktien samtidigt som den är ungefär 18 procent billigare. Genom A-aktien köper investerare alltså bolaget till en billigare värdering, med högre utdelning och starkare rösträtt.

På fondsidan ser vi återigen att Lannebo Räntefond Kort toppar nettoflödet på den positiva sidan följt av Atlant Opportunity. Lannebo Räntefond Kort har stigit runt 1,40 procent sedan årsskiftet samtidigt som Atlant Opportunity stigit 2,34 procent räknat med torsdagens NAV. På säljsidan ser vi två fonder från Naventi ta plats, Defensiv Flex och Offensiv Flex. Den defensiva fonden har klättrat strax över 4 procent sedan årsskiftet och den offensiva över 8 procent.

Mest köpta aktier
Mest sålda aktier
Aktie Avkastning YTD ESG-Betyg** Aktie Avkastning YTD ESG-Betyg**
SEB C + 12,72% 24 AstraZeneca - 1,92% 22,5
Handelsbanken A - 1,05% 17,1 Scandic Hotels Group + 3,63% 25,9
Nordea Bank + 15,08% 21,7 Investor B + 6,25% 8,2
SAAB + 49,31% 25 Industrivärden C + 8,93% 13,1
Tele2 B ´+ 14,67% 18,4 Thule Group + 0,87% 7,3

 

Mest köpta fonder
Mest sålda fonder
Fond Rating* ESG-Betyg** Fond Rating* ESG-Betyg**
Lannebo Räntefond Kort 3 18,43 Spiltan Aktiefond Stabil 5 19,1
Atlant Opportunity - - Case Safe Play A 3 -
Skandia Time Global 5 17,22 Naventi Defensiv Flex 3 18,7
Spiltan Globalfond Investmentbolag 4 21,27 PriorNilsson Realinvest A - 18,48
Storebrand Europa A SEK 4 18,99 Naventi Offensiv Flex 1 20,07

 

*Morningstar-rating är ett fondbetyg som primärt baseras på historisk avkastning, risk och avgifter, inom respektive fondkategori. Betyget ges på en skala 1 till 5, där ett högre värde är bättre.
**ESG-betyget (Environmental, Social, Governance) för fonder är framtaget av Morningstar medan motsvarande ESG-betyg för aktier är framtaget av Sustainalytics. Syftet med betygen är att hjälpa investerare att identifiera ESG-relaterade risker i fonder och bolag. Betygen ges på en skala 0 till 100, där ett lägre värde är bättre.

 

Ovanstående material är framtaget i informationssyfte och skall inte ses som rådgivning rörande finansiella placeringar/investeringar. Det utgör inte heller en uppmaning, rekommendation eller ett erbjudande att köpa eller att investera i ovanstående värdepapper/fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Aktuella villkor emission 2024:4

17 juni 2024

Emission 2024:4 tecknas till och med den 5 juli. Nedan finner du en uppdatering på hur de aktuella villkoren ser ut just nu.