Handelsstatistik helåret 2022

Så här handlade Strivos depåkunder under årets turbulenta börsår.

Det har varit ett minst sagt tufft år för investerare runt om i världen. Svenska aktieindex föll tungt under året tillsammans med den svenska kronan. OMXS30 och OMXSPI bottnade i slutet av september för att sedan återhämta sig något mot slutet av året. Den svenska kronan gjorde en liknande rörelse och tappade runt 14 procent mot dollarn och ca 8 procent mot euron. Även globala aktier har tagit stryk där t.ex. Nasdaq 100 och S&P 500 fallit 33 respektive 18 procent (lokal valuta). Statsobligationsräntor har ökat i den snabbaste takten på flera decennier där såväl Riksbanken, som FED och ECB, har agerat aggressivt för att få ner inflationen.

Hur har Strivos kunder handlat under året?
AstraZeneca toppar listan över de mest nettoköpta aktierna. Läkemedelsjätten har haft ett starkt 2022 vars aktiekurs stigit med omkring 33 procent. Nummer två på köplistan är hotellkedjan Scandic Hotels Group vars aktiekurs har fallit över 11 procent under året. Verksamhetsmässigt ser bolaget ut att ha återhämtat sig efter en längre tid av lägre beläggning på grund av pandemin. Säljlistan toppas av Storskogen och AddLife. Den förstnämnda visade sig vara en av de sämsta aktierna att äga under 2022 och tappade närmare 90 procent. Även Addlife har gått svagt och tappade över 70 procent.

På fondsidan toppar Atlant Opportunity köptopplistan. Hedgefonden tappade ca 5 procent under året. På andra och tredje plats hittar vi Carnegie Global Quality Companies och Lynx Dynamic, där den sistnämnda klarade sig bäst med en positiv utveckling på närmare 30 procent. Årets mest sålda fond bland Strivos depåkunder blev blandfonden Naventi Balanserad Flex vilken tappade runt 20 procent under året.

 

Mest köpta aktier
Mest sålda aktier
Aktie P/E ESG-Betyg** Aktie P/E ESG-Betyg**
AstraZeneca 93 22,5 Storskogen Group B - -
Scandic Hotels Group 15,28 25,9 AddLife B 22,5 15,3
BHG Group 7,23 26,5 Stendörren Fastigheter B 5,1 23,4
Atlas Copco B 24,31 16,9 Investor B - 8,2
Hennes & Mauritz B 20,91 15,7 NIBE Industrier B 51,32 19,4

 

Mest köpta fonder
Mest sålda fonder
Fond Rating* ESG-Betyg** Fond Rating* ESG-Betyg**
Atlant Opportunity - - Naventi Balanserad Flex 2 19,44
Carnegie Global Quality Companies 4 18,91 Spiltan Högräntefond 4 -
Lynx Dynamic - - Carnegie Corporate Bond 2 -
AuAg Precious Green A - 25,65 MS INVF Global Opportunity 3 21,15
Cliens Småbolag 5 22,97 Naventi Offensiv Flex 1 20,28

 

*Morningstar-rating är ett fondbetyg som primärt baseras på historisk avkastning, risk och avgifter, inom respektive fondkategori. Betyget ges på en skala 1 till 5, där ett högre värde är bättre.
**ESG-betyget (Environmental, Social, Governance) för fonder är framtaget av Morningstar medan motsvarande ESG-betyg för aktier är framtaget av Sustainalytics. Syftet med betygen är att hjälpa investerare att identifiera ESG-relaterade risker i fonder och bolag. Betygen ges på en skala 0 till 100, där ett lägre värde är bättre.

 

Ovanstående material är framtaget i informationssyfte och skall inte ses som rådgivning rörande finansiella placeringar/investeringar. Det utgör inte heller en uppmaning, rekommendation eller ett erbjudande att köpa eller att investera i ovanstående värdepapper/fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Aktuella villkor emission 2024:4

17 juni 2024

Emission 2024:4 tecknas till och med den 5 juli. Nedan finner du en uppdatering på hur de aktuella villkoren ser ut just nu.