Förvaltarkommentar portföljförvaltning april 2025

April präglades av historiskt hög volatilitet på världens börser drivet av fortsatt amerikansk policyosäkerhet på handelsområdet. Under månaden steg världsindex med 0,93% (-3,0% i SEK), efter en kraftig återhämtning under de två sista handelsveckorna. Handeln var mycket slagig och som värst var världsindex ned över 10%. Under månaden backade SIX RX med 0,41% samtidigt som amerikanska S&P 500 föll med 0,76% (-4,5% i SEK).

På valutamarknaden stärktes den svenska kronan återigen mot dollarn men försvagades något mot euron. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0,60%), Modig (-1,9%), Dynamisk (-1,5%). Under månaden har exponeringen mot amerikanska småbolag minskats med ca 4%-enheter till förmån för europeiska småbolag i portföljerna Trygg och Modig. I den Dynamiska portföljen har aktievikten minskats i motsvarande grad genom försäljning av amerikanska småbolag och köp av svenska IG obligationer.

Marknadsutvecklingen under april präglades helt av den eskalerande handelskonflikten mellan USA och större delen av omvärlden. När Donald Trump den 2 april steg upp på podiet i Vita husets rosenträdgård för att hålla sitt länge aviserade tal som väntade bringa klarhet i riktningen för landets handelspolitik höll världen andan. Trump hade i förväg deklarerat den 2 april som ”Liberation Day” – dagen då USA skulle frigöra sig från de upplevda orättvisor som man utsatts för på handelsområdet och som berövat landet på både industriell kapacitet och ekonomiskt välstånd – men det stod snart klart att marknaden grovt underskattat både omfattningen och nivån på de planerade tullarna. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Aktiemarknaden föll kraftigt under de efterföljande fyra handelsdagarna. Det breda S&P 500-indexet tappade över 12 procent, samtidigt som räntorna på amerikanska statsobligationer steg markant.

När aktieskärmen lyser blodrött brukar amerikanska statsobligationer och dollar utgöra en trygg hamn där investerare kan ligga för ankar i väntan på att stormen ska bedarra. Intressant nog har den senaste marknadsturbulensen brutit mot denna dynamik. Dollarn har kontinuerligt försvagats under året och marknadsreaktionerna indikerar en tydlig förtroendekris för USA där investerare hämtar hem kapital från den amerikanska marknaden en masse.

När aktieskärmen lyser blodrött brukar amerikanska statsobligationer och dollar utgöra en trygg hamn där investerare kan ligga för ankar i väntan på att stormen ska bedarra.

Möjligen var det denna kapitalflykt och mer specifikt från amerikanska statspapper som fick Trump-administration att snabbt backa från de tullnivåer som aviserades på ”Liberation Day”. Först genom att skjuta upp de ”ömsesidiga” tullarna med 90-dagar, och sedan genom en rad uttalanden kring potentiella undantag. Även om tullarna mot Kina i skrivande stund fortfarande ligger på hissnande 145% bedömer marknaden nu att vi har passerat toppen av osäkerheten och att handelspolitiken rör sig i en mer förutsägbar riktning.

Den centrala frågeställningen framöver är tudelad: dels hur stor den redan uppkomna skadan är, dels hur snabbt tullarna kan normaliseras. Administrationen har upprepade gånger indikerat att nya handelsavtal är på gång, men förtroendet är allvarligt skadat och marknaden efterfrågar konkreta resultat.

Som vi noterade i föregående månadskommentar har även osäkerheten i sig ett pris – i form av minskad aktivitet hos företag och konsumenter. Detta har nu också börjat synas i ledande indikatorer. Konsumentförtroendet i USA har under månaden fallit till nivåer som senast noterades under pandemin, samtidigt som företagens vinstförväntningar har reviderats ned kraftigt.

Vi förväntar oss att försvagningen i ledande indikatorer även kommer att börja återspeglas i den hårda statistiken under kommande kvartal. En fingervisning om detta kom i första kvartalets BNP statistik som visade att den amerikanska ekonomin krympte för första gången sedan 2022. Trots kraftigt ökad risk för en amerikansk recession och inbromsning i den globala tillväxten har aktiemarknaden återhämtat sig starkt de senaste veckorna. S&P 500 handlas vid månadsskiftet någon ynka procent under nivåerna före den 2 april och knappa 10% under toppen från februari. Fortsatt till historiskt höga värderingar!

Samtidigt har en något stukad Trump hållit en ovanligt låg profil den senaste tiden. De större frågorna om tillståndet i det amerikanska beslutsfattandet och presidentens återkommande attacker på demokratins grundvalar kvarstår dock. Vi bedömer därför att risken för bakslag på aktiemarknaden är stor och att fortsatt hög aktievolatilitet ligger i korten.

Olle Gustafsson, Portföljförvaltare

Läs mer om Strivos portföljförvaltning här

Förvaltarkommentar portföljförvaltning mars 2025

03 april 2025

Mars präglades av fortsatt volatila börser drivet av amerikansk policyosäkerhet på handelsområdet. Totalt backade världsindex med 4,0% (-10,0% i SEK). Europeiska marknader, med undantag för den svenska börsen, föll något mindre än sina amerikanska motsvarigheter. SIX RX backade med 7,9% vilket raderade ut större delen av årets uppgång, samtidigt som S&P 500 föll med 5,7% (-11,7% i SEK).

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?