Möjligen var det denna kapitalflykt och mer specifikt från amerikanska statspapper som fick Trump-administration att snabbt backa från de tullnivåer som aviserades på ”Liberation Day”. Först genom att skjuta upp de ”ömsesidiga” tullarna med 90-dagar, och sedan genom en rad uttalanden kring potentiella undantag. Även om tullarna mot Kina i skrivande stund fortfarande ligger på hissnande 145% bedömer marknaden nu att vi har passerat toppen av osäkerheten och att handelspolitiken rör sig i en mer förutsägbar riktning.
Den centrala frågeställningen framöver är tudelad: dels hur stor den redan uppkomna skadan är, dels hur snabbt tullarna kan normaliseras. Administrationen har upprepade gånger indikerat att nya handelsavtal är på gång, men förtroendet är allvarligt skadat och marknaden efterfrågar konkreta resultat.
Som vi noterade i föregående månadskommentar har även osäkerheten i sig ett pris – i form av minskad aktivitet hos företag och konsumenter. Detta har nu också börjat synas i ledande indikatorer. Konsumentförtroendet i USA har under månaden fallit till nivåer som senast noterades under pandemin, samtidigt som företagens vinstförväntningar har reviderats ned kraftigt.
Vi förväntar oss att försvagningen i ledande indikatorer även kommer att börja återspeglas i den hårda statistiken under kommande kvartal. En fingervisning om detta kom i första kvartalets BNP statistik som visade att den amerikanska ekonomin krympte för första gången sedan 2022. Trots kraftigt ökad risk för en amerikansk recession och inbromsning i den globala tillväxten har aktiemarknaden återhämtat sig starkt de senaste veckorna. S&P 500 handlas vid månadsskiftet någon ynka procent under nivåerna före den 2 april och knappa 10% under toppen från februari. Fortsatt till historiskt höga värderingar!
Samtidigt har en något stukad Trump hållit en ovanligt låg profil den senaste tiden. De större frågorna om tillståndet i det amerikanska beslutsfattandet och presidentens återkommande attacker på demokratins grundvalar kvarstår dock. Vi bedömer därför att risken för bakslag på aktiemarknaden är stor och att fortsatt hög aktievolatilitet ligger i korten.
Olle Gustafsson, Portföljförvaltare
Läs mer om Strivos portföljförvaltning här