Frågor och svar

Strivo är ett svenskt depåinstitut som erbjuder ett brett utbud av finansiella placeringar. Samtliga placeringar som vi erbjuder är antingen befriade från tredjepartsersättningar/provisioner, alternativt så återbetalas alla tredjepartsersättningar till din depå hos Strivo. Strivo erbjuder även egna placeringar där Strivo är arrangör, för att komplettera det redan breda depåerbjudandet ytterligare. För placeringar som Strivo är arrangör för agerar Strivo normalt sett också market maker, d.v.s. ombesörjer även administration och andrahandsmarknad för placeringarna.

Strukturerade placeringar är placeringar som skapas av olika finansiella instrument, såsom obligationer och optioner. Konstruktionen erbjuder en hög grad av flexibilitet och ger därmed stora möjligheter att anpassa såväl marknadsexponering som avkastningspotential och risk efter rådande marknadsförutsättningar och individuella investeringsbehov.

Nej, Strivo bedriver ingen egen investeringsrådgivning. I vårt distributionsnätverk finns det emellertid många duktiga rådgivare som vi kan hänvisa dig till. Kontakta oss för mer information.

Förmedlingen av Strivos egna placeringar sker via externa investeringsrådgivare. Vi samarbetar med ett brett nätverk av investeringsrådgivare över hela Sverige. Vänligen kontakta oss om du vill du komma i kontakt med en investeringsrådgivare där du bor.

Indikativa värden på våra emitterade placeringar publiceras under Marknadskurser och uppdateras dagligen. Notera att kurserna är  indikativa och att det inte finns någon garanti att du ska kunna sälja till detta pris. Som depåkund hos  Strivo kan du också följa värdet på dina placeringar i inloggat läge.

Det är ett utbildningsinitiativ vars syfte är att öka förståelsen för finansiella placeringar och dess konstruktion och egenskaper. Med den kunskapen ökar dina möjligheter att fatta korrekta och väl avvägda investeringsbeslut.

Om du bor inom EU/EES och är obegränsat skattskyldig i Sverige går det bra att bli kund hos Strivo. Är det så att du är begränsat skattskyldig i Sverige och bor inom EU/EES så går det i de flesta fall bra att bli kund hos Strivo. För kunder som bor utanför Sverige ställs högre krav på god kundkännedom vilket kan innebära att vi ibland behöver neka kunder.

Ja, om du har dubbelt medborgarskap går det generellt sett bra att bli kund hos Strivo. Vi godkänner inte amerikanskt medborgarskap, men många andra medborgarskap. Godkännandet beror på vilket land det är och att vi kan säkerställa god kundkännedom.

Nej, i nuläget erbjuder vi inte möjlighet för kunder utanför EU/EES att bli kunder hos Strivo. Det beror på krav avseende skatterapportering och begränsade möjligheter till god kundkännedom.

Om du är kund hos Strivo är du skyldig att informera oss om du flyttar från Sverige. Om du flyttar utanför EU/EES kan vi komma att be dig att avsluta dina engagemang, alternativt kan Strivo säga upp avtalet.

Strivo omfattas inte av den s.k. insättningsgarantin. Strivo omfattas i stället av något som kallas investerarskydd vilket innebär ett bättre skydd för dig som depåinnehavare. Strivo har i egenskap av depåinstitut tillstånd från Finansinspektionen ”att ta emot kontanta medel med redovisningsskyldighet”. Det innebär att Strivo håller samtliga kunders medel separerade från sina egna. Om det osannolika skulle hända att Strivo går i konkurs så är samtliga kunders tillgångar (värdepapper och likvida medel) skyddade. Det finns alltså ingen övre gräns, som för den statliga insättningsgarantin, på 1 050 000 kr per finansiellt institut. Om det vid en konkurs ändå skulle framkomma att Strivo på något sätt blandat ihop kundens tillgångar med sina egna (vilket i praktiken för Strivo är högst osannolikt) finns det ett skydd om 250 000 kr att utkräva via Riksgälden. Fondandelar, aktier och liknande värdepapper är alltid skyddade vid en konkurs. Ditt investerade kapital i en fond ligger hos fondens förvaringsinstitut.

Tredjepartsersättningar är alla de förmedlingsarvoden och provisioner som betalas av en tredje part (t.ex. ett fondbolag) till ett depåinstitut eller annan förmedlare av ett värdepapper (t.ex. en fond). Tredjepartsersättning för förmedling av fondandelar kallas ofta för fondprovision och betalas av fondbolaget till depåinstitutet. Traditionellt behåller depåinstitutet alla sådana tredjepartsersättningar, till skillnad från Strivo som återbetalar alla tredjepartsersättningar till din depå. 

Förmedlingsarvode är ett arvode som betalas till den som förmedlar ett värdepapper. Strivo tar betalt av dig som depåkund för sin förmedling av värdepapper inom ramen för depåtjänsten, där Strivo agerar mellanman mellan dig som depåinnehavare och exempelvis det fondbolag vars fond Strivo förmedlar via sin depåtjänst. Alla sådana förmedlingsarvoden framgår av vår prislista, vilken du finner här.

Alla placeringar som erbjuds via Strivos depåplattform idag är nettohandlade vilket innebär att eventuell tredjepartsersättning återbetalas som en rabatt till din depå, alternativt så är placeringarna helt befriade från inbyggda tredjepartsersättningar och erbjuds därmed till ett redan rabatterat pris. För t.ex. fonder ligger rabatten ofta på omkring femtio procent av fondens ordinarie förvaltningsavgift.

Strivo tar betalt för sina tjänster i form av de avgifter som framgår av Strivos prislista, som du finner här. Strivo tar betalt direkt av dig som kund och tjänar inte pengar genom dolda avgifter eller tredjepartsersättningar. Primärt tar Strivo betalt genom ett förmedlingsarvode för de värdepapper som Strivo förmedlar till dig som depåkund inom ramen för vår depåtjänst. I de fall Strivo erhåller tredjepartsersättningar för placeringar som du äger i din depå går sådana ersättningar alltid oavkortat tillbaka till dig som depåinnehavare.

Strivo erbjuder investeringssparkonto (ISK), värdepappersdepå, samt försäkringsdepåer (kapitalförsäkring, privat pension och tjänstepension) i samarbete med externa försäkringsbolag såsom Idun Liv och Futur.

Enklast flyttar du ditt sparande genom vår flyttfunktion som du kommer åt via din depåinloggning under fliken ”Samla & spara”, där du med BankID kan genomföra ett flyttuppdrag med ett par knapptryck. Alternativt kan du använda någon av våra blanketter för flyttuppdrag (1440 för att flytta till VP-depå, 3170 för att flytta till ISK), som du fyller i och skickar in till oss.

Som depåkund hos Strivo kommer du åt marknadens kanske bredaste utbud av helt nettohandlade placeringar, d.v.s. placeringar som erbjuds utan inbyggda tredjepartsersättningar. I dagsläget omfattar detta bl.a. aktier, ETF:er, värdepappersfonder, specialfonder, obligationer, börshandlade produkter (”Exchange Traded Products”, eller ETP:er), strukturerade placeringar, trackercertifikat, specialfonder och alternativa investeringsfonder. En del av dessa placeringar kommer du endast åt genom rådgivning via någon av de externa investeringsrådgivare som jobbar med Strivo som depåinstitut. Aktier, värdepappersfonder och ETF:er kan du emellertid handla själv genom att logga in på din depå med BankID.

Enklast är att göra en insättning till vårt Bankgiro 836-4242 och ange ditt depånummer som betalningsreferens. Ditt depånummer hittar du via din depåinloggning.

Om du har angett ett föranmält bankkonto gör du enklast uttag via din depåinloggning (”Uttag”). Vill du göra en internöverföring mellan två depåer kan du skicka ett meddelande till oss via meddelandetjänsten som du kommer åt via din depåinloggning. Notera att du endast kan göra uttag från ISK och värdepappersdepå. För att göra ett uttag från en kapitalförsäkring behöver du kontakta försäkringsbolaget.

Alla värdepapper i din depå har en angiven risk baserat på en riskskala mellan 1 och 7. Portföljrisken i din depå bestäms som det viktade medelvärdet av risknivån för samtliga värdepapper som du har i din depå.

Depårapporter, såsom årsbesked, kostnadsrapporter och deklarationsunderlag kan du själv enkelt ladda ner via din depåinloggning (under menyn ”Rapporter”).

Enklast föranmäler du ett nytt bankkonto, för kunna göra utbetalning av likvid från din depå, genom att skicka ett meddelande till oss via meddelandefunktionen som du kommer åt via din depåinloggning.

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett konto för förvaring av värdepapper som syftar till att underlätta handel med värdepapper och andra finansiella tillgångar genom förenklad skattehantering.

Ja, innehav kan flyttas fritt mellan ISK-depåer utan att bli föremål beskattning.

Ja. För att flytta innehav från en vanlig VP-depå till ett ISK måste dock samtliga tillgångar först avyttras i VP-depån. De likvida medlen flyttas sedan till ISK-depån där tillgångarna återköps till dess marknadsvärde. De tillgångar som vid flytten avyttrades i VP-depån blir föremål för beskattning för innevarande beskattningsår.

  • Kostnadsfri sparform (du betalar ingen avgift till Strivo).
  • Transaktioner inom ISK är skattefria.
  • Du slipper deklarera dina affärer.
  • Låg årlig schablonskatt.
  • Schablonskatten får kvittas mot förluster i inkomstslaget kapital.
  • Schablonskatt uttas även om värdet på tillgångarna sjunker.
  • Företag kan ej äga ISK, enbart privatpersoner.

Istället för att skatta och deklarera varje enskild värdepappersaffär, betalar man som innehavare av investeringssparkontot en schablonskatt som baseras på förväntad avkastning. Kapitalunderlaget beräknas årligen som en fjärdedel av summan för värdet av tillgångarna på investeringssparkontot vid ingången av varje kvartal, insättningar till kontot samt överföringar av finansiella instrument.  Schablonintäkten beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november föregående år. Den summan beskattas med 30 procent.

På investeringssparkonto (ISK) hos Strivo kan du förvara ett stort och brett urval av strukturerade placeringar, fonder och aktier samt kontanta medel. Se bilagan ”Godkända investeringstillgångar” för en aktuell lista på vilka tillgångar du kan förvara på Strivos investeringssparkonto.

Du kan öppna ett ISK här. Observera att du behöver du ha en rådgivare för att öppna ett investeringssparkonto hos Strivo. Om du inte har en rådgivare sedan tidigare är du välkommen att kontakta oss.

Om du har ett ISK hos Strivo kan du följa dina innehav genom att logga in på vår depåplattform.

Endast privatpersoner kan äga ISK, inte företag.

Ja, vi erbjuder kostnadsfritt månadssparande via autogiro i samtliga daglighandlade fonder på Fondlistan. Enklast är att teckna månadssparande direkt via din depåinloggning. Du kan välja mellan att månadsspara via autogiro från externt bankkonto, alternativt sätta upp månadssparande av likvida medel från depån.

Alla ändringar av månadssparande kan du själv enkelt hantera via din depåinloggning.

Alla fondrabatter i form av fondprovisioner på värdepappersfonder som du äger i din depå återbetalas till din depå i efterskott senast nittio dagar efter kvartalsskifte.

Fonder på vår utvalda Fondlista handlas helt utan courtage. Fondlistan innehåller de cirka 200 mest populära fonderna. Utöver Fondlistan erbjuder vi handel i ytterligare cirka 1 000 nettohandlade fonder. Att köpa fondandelar i fonder utanför Fondlistan kostar 600 SEK i courtage och det kan du enkelt göra själv via din depåinloggning. Att avyttra fondandelar i fonder utanför Fondlistan är däremot helt kostnadsfritt förutsatt att det sker via din depåinloggning. Sker avyttringen via manuell hantering (blankett) kostar det 600 SEK i courtage.

Klicka här för att öppna en värdepappersdepå eller ett investeringssparkonto (ISK).

Strivo erbjuder depåförsäkring i samarbete med Idun Liv och Futur Pension.

  • Idun Livs depåförsäkring tecknas helt digitalt. Besök Idun Liv för mer information.
  • För att öppna en depåförsäkring hos Futur Pension behöver du fylla i depåhandlingar som du finner här.

Strivo har både privatpersoner, företag och professionella kunder som innehavare av värdepappersdepåer hos Strivo. För att öppna ett investeringssparkonto behöver du dock vara privatperson och skatteskyldig i Sverige.

Portföljutvecklingen som visas i grafer i din depåinloggning beräknas enligt prestandamåttet ”time-weighted return”, som beräknar den totala avkastningen på din depå sedan start. Beräkningen är framtagen för att det ska vara möjligt att jämföra portföljutvecklingen för din depå mot olika index. Utvecklingen är därför justerad för insättningar och uttag, eftersom ett index helt saknar dessa komponenter. Om du har gjort flera insättningar och/eller uttag kan blir det förekomma en differens i utvecklingen mellan kronor och procent, vilket är korrekt, men utvecklingen i procent är fortfarande den du har erhållit på din depå under den aktuella tidsperioden. På grund av dessa justeringar skiljer sig också portföljutvecklingen som visas i grafen från utvecklingen på de aktuella innehaven i din depå. Avkastningen på aktuella innehav är alltså inte detsamma som portföljutvecklingen på din depå sedan start, då det senare måttet även tar hänsyn till avkastningen på tidigare innehav i din depå som du inte längre äger.

Det teoretiska slutvärdet anger vad en placering skulle betala ut om det rent hypotetiskt vore placeringens slutdag idag, d.v.s. utbetalningsbeloppet baserat på den aktuella marknadsutvecklingen, per dagens datum, i placeringens underliggande tillgångar. Värdet beräknas genom att sätta in den underliggande marknadsutvecklingen, från placeringens startdatum fram till idag, i den formel som bestämmer placeringens utbetalning på slutdagen. Det teoretiska slutvärdet går inte att handla på utan syftar bara till att ge en förståelse för vad placeringen kan tänkas vara värd på slutdagen om underliggande marknadsutvecklingar skulle vara oförändrade från idag fram till slutdagen. Placerare som har för avsikt att behålla placeringen fram till slutdagen fäster normalt sett större vikt vid det teoretiska slutvärdet än det aktuella marknadsvärdet. Det teoretiska slutvärdet benämns ibland ”Långsiktigt värde” vilket är samma sak.

Från och med den 3 januari 2018 gäller ett nytt värdepappersregelverk (MiFIDII). Det innebär att alla juridiska personer (ej enskilda firmor) måste ha en global identifieringskod för att kunna handla med värdepapper. Denna kod kallas för Legal Entity Identifier (LEI). Observera att kravet även gäller dig som bara ska sälja av ett befintligt innehav. Kravet gäller dock inte handel med vanliga fonder. Syftet med de nya kraven på LEI-nummer är att stärka skyddet för den som handlar med värdepapper. Behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en transaktion.

Ja, fr.om. 1 juli 2023 finns ett krav på LEI-kod som omfattar även företagsägda kapitalförsäkringar. Det innebär att alla juridiska personer som har en kapitalförsäkring behöver ha en LEI-kod för att få köpa och sälja finansiella instrument, dock ej vid avyttring (helt eller delvis) av innehav som införskaffats före 1 juli 2023. Företag som i sin försäkring har valt diskretionär förvaltning behöver inte heller ange LEI-kod då det i stället är förvaltarens LEI-kod som rapporteras. För mer information, se https://www.fi.se/sv/marknad/rapportering/transaktioner-mifir-och-svar-om-lei-koder/

I Fondlistan finner du de fonder som vi erbjuder våra kunder courtagefri handel i. Utöver dessa fonder finns det möjlighet att investera i ytterligare ett par tusen fonder med courtage. Kontakta oss eller din rådgivare för mer information.

Strivobloggen

Förvaltarkommentar portföljförvaltning mars 2025

Mars präglades av fortsatt volatila börser drivet av amerikansk policyosäkerhet på handelsområdet. Totalt backade världsindex med 4,0% (-10,0% i SEK). Europeiska marknader, med undantag för den svenska börsen, föll något mindre än sina amerikanska motsvarigheter. SIX RX backade med 7,9% vilket raderade ut större delen av årets uppgång, samtidigt som S&P 500 föll med 5,7% (-11,7% i SEK).

Läs mer

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Läs mer

Småbolag - stor potential

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Läs mer