Juni präglades av en stark utveckling på världens börser, drivet av nordamerikanska aktier. Under månaden steg världsindex med 4,5% (3,2% i SEK) samtidigt som SIX RX steg med 0,50%. Amerikanska S&P 500 noterade ett nytt all-time-high och avslutade månaden med en uppgång på 5,0% (3,5% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan återigen något mot dollarn men försvagades mot euron. Samtliga portföljer utvecklades positivt under månaden: Trygg (1,0%), Modig (1,5%), Dynamisk (1,0%).
Juni blev en stark månad för globala marknader. Efter en turbulent vår återvände riskaptiten på allvar med breda uppgångar på aktier, obligationer, råvaror och krediter. Amerikanska S&P 500 index noterade en ny toppnivå för första gången sedan februari vilket tydliggör vilken tvär vändning vi sett i investerarsentiment. Som bortblåst är nu marknadens oro kring inflation, handelspolitik och konjunktur – i alla fall om man använder börskurserna som värdemätare. Inte ens en geopolitisk härdsmälta i form av regelrätt krig i mellanöstern, med potential att skjuta oljepriset i höjden och världsekonomin i sank, fick börsen at retirera mer än någon ynka procent. Det visar kanske också vilken mental anpassning som skett under våren. För bara ett halvår sedan vore det närmast otänkbart med VIX kring 20 samtidigt Iran lobbar missiler mot amerikanska militärbaser och hotar med att stänga Hormuz sundet.
Som bortblåst är nu marknadens oro kring inflation, handelspolitik och konjunktur – i alla fall om man använder börskurserna som värdemätare.
Tittar vi ”under huven” för att ta tempen på den amerikanska ekonomin har juni dock inneburit en tydlig försvagning av ekonomiska data. Efter ”liberation day” och kollapsen i ledande indikatorer var ett stort frågetecken om, när och hur vårens tullkaos skulle synas i faktiska siffror. Slutet av andra kvartalet menade många bedömare och den prognosen ser ut att ha stämt relativt väl. Exempelvis vek konsumtionsdata för amerikanska hushåll nedåt i maj samtidigt som köp av nya bostäder visade den största nedgången på nästan tre år. Flera indikatorer pekar även mot en tydlig avmattning på arbetsmarknaden. Nu återstår att se hur långvarig och djup nedgången blir. Sannolikt beror en hel del av svaret på innehållet i de handelsavtal som förhoppningsvis presenteras den 9 juli och hur tullkriget över lag utvecklas under resten av sommaren.
Flera indikatorer pekar även mot en tydlig avmattning på arbetsmarknaden.
Bilden av en inbromsning i den amerikanska ekonomin blev också tydlig när Fed-ordföranden Jerome Powell vittnade inför kongressen och meddelade att styrräntan sannolikt redan hade sänkts – om det inte vore för osäkerheten kring Trumps handelspolitik. Han stämde därmed även in i samma kör som flera andra ledamöter som under månaden meddelat en fortsatt avvaktande hållning kring penningpolitiken. FED behöver ytterligare ett antal månaders data för att bedöma om och i vilken omfattning tullarna spiller över i högre inflation innan man kan agera.
Inget av detta verkar dock för stunden påverka aktiemarknaden. Tittar vi på S&P 500 är inte bara kurserna tillbaka kring rekordnivåer. Även värderingarna är mycket höga i en historisk jämförelse nästan oaktat vilket mått som används. Vi vet att höga värderingar prognostiserar svag avkastning på medellång sikt samtidigt som företagens rekordmarginaler pressar möjligheterna för fortsatt vinsttillväxt över trend. Med detta som utgångsläge har vi därför en fortsatt avvaktande hållning till att lägga på mer aktierisk i portföljerna.
Olle Gustafsson, Portföljförvaltare
Läs mer om Strivos portföljförvaltning här